Josefine Forsberg

Vad är viktigast av maten och träningen?

image
Olympus

Igår fick jag frågan ”Vad är viktigast av maten och träningen?”

..och de flesta som lever i träningsvärlden svarar snabbt ”Både och” utan att direkt tänka.

Som jag nämnde i mitt inlägg igår så har jag tidigare varit en väldigt ”Svart-mot-vitt person som har svårt att slarva med de ena och sköta de andra.
Eftersom man når mycket snabbare resultat av att sköta båda delarna, och jag strävar alltid efter att bli bättre.

Men sedan tänkte jag steget längre på hennes fråga och svarade ist ”Båda är viktigt men kosten är snäppet viktigare”.
Jag kan hålla mig till ett sunt liv och må bra av att bara äta rätt, men däremot skulle jag inte kunna leva ett hälsosamt liv av att bara träna men att inte sköta kosten. De händer till och med att folk äter ohjäl sig. Hur många har du hört som tränat ihjäl sig? Ingen.

Sedan kan man tycka att jag överdriver när jag visar er mina 10 olika tabletter av olika kosttillskott jag äter varje dag, men i själva verket är de hur man sköter sina matvanor på vardagarna som räknas.

Man hör hela tiden från höger och vänster ”Ät detta för att undvika canser, ät detta för att undvika kärl- & hjärtsjukdomar osv osv” men man kanske ska ta en funderare på det där endå. Tänk på att varje dag räknas. Allt du stoppar i dig blir en del i högen.

Alex brukar säga tänk IDAG.
Ett MÅL i taget
Ett PASS i taget
Ett STEG i taget

Träning är en process. Inte något som ska se under stress på ett fåtal veckor. Det är en livsstil så lär dig hitta ditt sätt att GILLA processen för den kommer aldrig nå ett slut. Bara utveckla dig, i många fall fysiskt OCH mentalt. Träningen är ofta en grundläggande faktor till självförtroende, och alla älskar känslan av att kunna bära upp ett bra självförtroende. Sedan om man hittar den delen i träningen eller någon annan stans är självklart individuellt.

Jag brukade alltid säga ”Det händer inte mig”. Gå helt orädd för att saker ska drabba mig.. men kolla dig omkring. Nästan ALLA har någon i sin omgivning med canser.. och ändå går vi och solar solarium med tanken om att ”Varför skulle de drabba mig av alla?”

Vi blir flera och flera och därför kan en sån sak som kosten spela stor roll i vår vardag. Tänk på hur många gånger man äter i veckan? Om man då har till vana att trycka i sig ohälsosamma saker som tex en coola light om dagen.
”Jag blir inte tjock av detta.. de går bra” sedan tänker man inte steget längre på att all den mängden aspartam och annat skit blir din ”renande” vätska som rinner in och ut varje dag..
Jag har alltid funderat på vad coola är gjort på egentligen? Vad är de för svart vätska vi stoppar i oss? Kan någon svara på de? Oftast vet man vart innehållet kommer från, som tex att juice oftast kommer från frukter.. men COOLA?! Vad är de egentligen?!
Om någon kan ge mig ett svar på den frågan skulle jag bli glad : )

Vi har bara EN kropp och den borde vi ta hand om på bästa möjliga sätt.. så gör de lilla ni kan! De är inte mycket begärt att dricka vatten istället för coola!

Bra käk har i mitt fall resultatet till bra välmående, vilket i sin tur har lett till att jag haft ork, vilja och lust att ta tag i träningen. Utan rätt näring finns ingen energi för träning. Så SJÄLVKLART är de beroende av varandra, och för bäst resultat ska man kombinera båda delarna,  men svaret på min fråga till tjejen som undrade igår..

KOSTEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR DITT VÄLMÅENDE OCH DIN HÄLSA♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Hej Josefine!

  Jag är ett stort fan av dig och din fantastiska kropp! Jag är också en rätt utseendefixerad tjej och det är konstigt hur påverkad jag blir av det. Tidigare vägde jag typ 54kg men i nuläget pendlar jag mellan 68-75kg, är 166cm lång. Jag mår skitdåligt av att jag väger så mycket, trivs inte i min kropp längre. Blir chockad av att se migsjälv på bild. När jag väger under 60 trivs jag bäst med mig själv, mår bra och känner mig hälsosam.

  Jag började äta massvis av fika och godis varje dag vilket gjorde att jag gick upp i vikt och jag formade ett sockerberoende. Nu skulle jag vilja gå ner i vikt och må bra igen i min egen kropp. Jag är en tjej som älskar att träna och har gjort det hela mitt liv. Den senaste veckan lyckades jag ”ta tag i mitt liv” börja träna 2-3h per dag och äta strik, typ minimalt. Framförallt inte socker. Åt inget på kvällarna heller. Då gick jag ner till 67kg igen och känner mig lycklig! Men de senaste dagarna har jag känt mig svag och uttömd på energi. Skäms liksom att gå till gymmet utan att orka prestera…

  du kanske har något tips på vad jag ska göra, hur jag ska äta för att återhämta mig bäst och ändå gå ner i vikt!
  samt vad man kan göra för att ha energi till träningen. ska jag dra ner på intensiteten eller öka på kosten (och hur)?

  Sen undrar jag om du ibland unnar dig typ proteindrinkar med frukt eller äter du alltid grönt + protein + fett?

  Hoppas verkligen på svar!
  Kramar

  Petra 2015-09-24 21:35:00
  Svara
  • Svar på Petras kommentar.

   Hej Petra!

   Tack för din kommentar.. för detta får mig verkligen att vilja få dig på banan igen. Först och främst behöver du sluta med socker, och det vet du nog innerst inne själv. Du kan ersätta det frukt som även innehåller fruktos men inte riktigt socker. Äter man socker ofta skapar man ett sug vilket är det svåraste att vänja sig av vid, men gillar du att vara ute och fika mm med vänner så köp en te och en frukt istället.

   När det gäller träningen så måste du äta ordentligt för att orka prestera, men då är det rätt näring som gäller. Ät mycket grönsaker, bär, frukt. Som fettkälla kan du äta frön, nötter, olivolja, avokado, och som proteinkälla skulle jag rekommendera dig äta fisk och ägg vilket är väldigt lätt för kroppen att bryta ner.

   Sedan tycker jag du ska fokusera på cardio-baserad träning. Variera högintensiv och långdistans och det viktigaste av allt. Ge inte upp! Tro på dig själv och ha tålamod! En hälsosam livsstil är inget periodsanpassat som man behöver fly ifrån, utan det är något du ska lära dig att tycka om och njuta av vägen mot ditt mål!!!

   Lycka till Petra :)

   Josefine Forsberg 2015-09-25 08:29:57
   Svara
 • Grym blogg :) Här är en film på hur mycket socker det är i en cola. De är äääääckligt :/

  Här

  Julia 2014-06-09 20:00:03
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Åh tack Julia! Jag vet. Helt galna siffror! Jag minns inte senast jag drack en vanlig Cocacola, varför utsätta kroppen för så groteskt mycket socker när det finns snarlika alternativ?!
   Kram

   Josefine Forsberg 2014-06-09 22:49:26
   Svara
 • Hej!

  Jag tränar regelbundet och äter kolhydrater, protein och fett… nu är sommaren snart här och jag skulle mer än gärna se mina muskler lite tydligare. Alltså att lite underhudsfett ska försvinna. Är de försent att se resultat innan sommaren? Vad är dina bästa tips inom träning och kost för att musklerna ska komma fram? Speciellt på magen.

  Kram sara

  sara 2014-05-20 22:30:54
  Svara
  • Svar på saras kommentar.

   Jag rekommenderar dig att kapa kolhydraterna. Fettet utesluter kolhydraterna. Du behöver inte äta båda delarna, och verkligen inte om du vill bli mer difenerad :) Kör på vit fisk eller kyckling tillsammans med grönt (broccoli, brysselkol, blomkol osv) och en halv avokado till varje mål. Sedan när de börjar närma sig sommaren så kapar du lite grönt och även fettet under 1-2 veckor för att bli extra hård! Men som sagt.. fettet kan du inte skippa under för längre period än så. När de gäller träningen så fokusera på högintensiv styrketräning såsom ex. tabata samt extra magträning.

   Kram Josefine

   Josefine Forsberg 2014-05-21 07:46:58
   Svara
 • Du är verkligen inspirerande!
  Undrar däremot över två saker. När man äter så strikt som du gör hur reagerar då kroppen på så kallade ”ätardagar?” Och vad är okej att äta till frukost? :)

  Kram Elin

  Elin 2014-05-17 16:15:15
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Tack Elin de glädjer mig!
   Självklart reagerar kroppen väldigt tydligt när man chockar den med socker, kolhydrater och mejeriprodukter som den vanligtvis inte får ta del utav. Jag känner direkt att jag får tryck i kroppen av sockerchockar. Kan bli ganska dålig i magen ibland också, men de löser sig med två koppar kaffe innan läggdags ;D då händer de ibland att jag nästan vaknar upp ännu krispigare än dagen innan! haha :)

   En bra frukost kan bestå av äggröra på 3-4 ägg samt tio naturella nötter som fettkälla, och gärna någon form av grönt, exempelvis några paprikabitar eller alt. broccoli i äggröran! Till det ska du alltid dricka ett STORT glas vatten :)

   Kram Jossan

   Josefine Forsberg 2014-05-17 16:32:44
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!