Josefine Forsberg

Vad anser ni är ”VANLIG” mat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag läste en sjukt bra artikel här om dagen som handade om hur VI ser på ”Vanlig mat” och vad det egentligen innebär.
En vanlig Svensson enligt mig äter en ”Vanlig frukost” bestående av mackor med pålägg, fil med flingor, juice och möjligtvis ägg, medan man själv sitter med  ägg, broccoli, nötter och vatten, och de anses ibland underligt av många.. Varför egentligen?

Vi påverkas hela tiden av samhället och människorna runt omkring oss. Det är därför vi av ren automatik dricker rosé på sommaren och varm choklad under den kalla vinterperioden.. det är ju”Vanligt”.

Personligen väljer jag att äta efter ett syfte, och det är både för att nå ett bra resultat med min kropp (utseendemässigt) men LIKA MYCKET för att hålla mig frisk och kry under många år framöver.. och då kan man inte äta ”Vanligt” längre. För när jag var liten lärde jag mig att ”Vanligt” är att äta enligt tallriksmodellen, vilket ofta innehåller fettfattig och spannmålsrik kost.

Tro det eller ej men när jag fick syn på topplistan av vad vi svenskar äter mest utav tappade jag hakan.

Falukorv, köttfärssås, pizza, fiskpinnar, fabriksfärdiga köttbullar, djupfryst färdigmat och snabbsoppor.
Till det serveras oftast pulvermos, snabbmakaroner, ketchup eller sylt.
Sedan hör det inte direkt till ovanligheten att köpa hem onyttigheter till det såkallade ”fredagsmyset”.

Jag kan förstå ätardagar, men inte om man äter ohälsosamt i vardagen. Det blir bara kaka på kaka… PÅ KAKA.
Tänk er själva.. ganska uppenbart att kroppen tar stryk i längden. Inte bara att fler och fler drabbas av diabetes, hjärt- & kärlsjukdomar, utan människor drabbas ju av psykisk ohälsa efter ett tag, vilket utspelar sig i allt annat man gör i vardagen.

Jag läste även att den vanligaste anledningen till att folk sjukanmäler sig idag är just psykisk ohälsa. Samtidigt som jag förstår att folk hela tiden påverkas av varandra, och om alla i sin närhet beter sig på ett visst sätt är det ganska lätt att ta efter, precis som när man tog efter brorsan som liten. Det faller naturligt. Jag tror tyvärr att en stor del av dessa människor är ovetande, och växer upp med dåliga vanor. När jag spelade fotboll åt vi ungefär tre ”mellisar” om dagen, och tillslut kände jag ett behov av det. Allt handlar om inställning. Förväntar jag mig en viss typ av föda blir det också det jag är sugen på tillslut. Det är därför det är så viktigt att införa goda matvanor (!!)

Kollar man tillbaka på produkterna jag nämnde som ”vanliga” så är det knappt något av det som fanns att köpa för 50-60 år sedan.. då var det kött, ägg, fisk och grönsaker som klassades som ”vanlig föda”. Allt kretsar kring vad som är populärt och just nu äter ALLT för många ALLT för dålig mat.

Det jag vill få sagt är att ”vanligt” inte alltid behöver vara ”rätt”.
Ta hand om din kropp nu så kommer du ha en ljusare framtid!

Våga gå mot strömmen

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Jag har ett stort problem, Just nu gymmar jag men vet faktist inte vad jag ska äta. Jag försöker bilda muskleren kommer ingen vidare. Har du några tips vad man bör äta? Hur många måltider?

  imnay 2014-12-14 12:35:12
  Svara
 • Jag är snart klar som utbildad psykolog och kan säga att anledningen till psykisk ohälsa INTE, som du säger, beror på matvanor. Jag säger inget om det andra gällande kardiovaskulära sjukdomar då det är sant, men det är helt rakt igenom fel att du kommer och påstår saker om mat och psyket. Gör inte det utan en läkarutbildning eller psykologutbildning i ryggen!!!

  Mat spelar stor roll när vi pratar om enkefaliner, dopaminer och lipider och spelar en roll i välmående men de facto så har forskning visat tvärtemot vad du påstår. Dieter med lågt kolesterol, lågt fettinnehåll och så vidare leder till humörsvängningar då kroppens hormoner skjuter i höjden och botten väldigt mycket och väldigt fort med ”dietmat”.
  Psykisk ohälsa i dagens samhälle beror mycket på den hälsohets som cirkulerar på delvis sociala medier – att man ska träna, dieta, vara väldigt smal eller som nu, väldigt vältränad – det finns en anledning till att ortorexi är på väg att gå upp i samma prevalens som anorexi och bulimi… Det är iallafall vad forskning visat nu. Så tänk på vad du skriver om människans psyke, för psykisk ohälsa kommer inte att försvinna genom att äta broccoli och skippa lördagsgodiset. Annars, bra inlägg.

  Mary 2014-12-14 12:12:30
  Svara
  • Svar på Marys kommentar.

   Utvecklingen går framåt Mary! Att påstå att psykolgisk ohälsa INTE beror på matvanor och hur dessa påverkar människokroppen både på ut och insida skulle jag vilja påstå är fel. Med eller utan en nästan färdig psykolog-utbildning.

   Angående Ortorexi och ditt försök till att vinkla in det som en större samhällsfara än det jag skrev om. Så har jag här ett underbart inlägg av en favorit: http://coltingblogg.com/2014/04/22/jag-har-ortorexi-ett-rop-pa-hjalp/

   Här försöker man få folk att utvecklas med tiden vad gäller kost och hälsa. Vi kan inte äta som vi gjorde förr och äter idag. Vi rör oss mindre och vet bättre. Har ingenstans i mitt inlägg avskrivit det du också tar upp, vilket också är jätteviktigt. Jag har bara belyst en punkt som jag brinner för och tycker är viktig. Det var du som valde att se inlägget ur dina egna vinklade glasögon. Måste nog finnas ett psykologiskt begrepp för det också ;)

   Josefine Forsberg 2014-12-14 12:53:12
   Svara
 • Man dricker in Rosé på sommaren och varm choklad på vintern för att det anses vanligt. Rosé kyler, släcker törst medans varm choklad värmer kropp och är allmänt mysigt att sitta under en varm filt och dricka.

  Jadu 2014-12-13 16:05:44
  Svara
 • Vilket jäkla bra inlägg.. Att man anses fanatisk när man äter nyttigt och att många tror ”äsch, jag tror på att äta helt vanlig mat i måttliga mängder”… Men som du säger, inte många vet hur den vanliga maten kan skada.

  sussie 2014-12-12 12:00:41 http://myawesomedays.blogg.se
  Svara
  • Svar på sussies kommentar.

   Skönt att höra din förståelse Sussie! Det är helt enkelt för mycket fokus på mat baserat på för lite kunskap. Ha en fin helg!! :)

   Josefine Forsberg 2014-12-12 16:45:11
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!